Producenci żywności starają się na różne sposoby przedłużyć datę ważności produktów i jak najdłużej zachować ich świeżość. Stosują w tym celu różne konserwanty, albo pakują produkty w folie lub puszki. Sterylne i szczelne opakowanie, pozwala na dłuższe przechowywanie żywności. 

Co pakujemy do folii termokurczliwej? 

pakowanie w folię termokurczliwąProdukty spożywcze mają określony termin ważności, po którym nie można ich spożywać. Mięso  wędliny, owoce i warzywa mają najkrótszą datę, dlatego to na nich producenci się najbardziej skupiają. Można je konserwować i przechowywać w szczelnych, metalowych puszkach, ale taki sposób może zmienić ich smak. Lepszym sposobem jest pakowanie w folię termokurczliwą, która pozbywa produkt powietrza i szczelnie do niego przylega. Dzięki temu, produkty spożywcze zyskują dodatkowe dni, a nawet tygodnie świeżości. Przy pomocy specjalnej pakowarki próżniowej, porcja jedzenia znajdująca się w woreczku jest ściśle zasysana i pozbywana powietrza, które mogłoby powodować gnicie. Folia termokurczliwa jest bezpieczna w kontakcie z żywnością bo nie przejmuje jej zapachu ani nie wchodzi z nią w reakcje chemiczną. Najczęściej możemy spotkać próżniowo pakowane porcję wędlin, serów i ryb. Wynika to z faktu, że mało kto z nas kupuje kilogram szynki, czy cały kawałek sera żółtego. Zwykle kupujemy je porcjowane na plasterki bo tak jest wygodniej. W zamkniętej folii termokurczliwej możemy takie opakowanie przechowywać do kilku tygodni w lodówce i po otwarciu produkt zawsze będzie świeży. 

Jest to tani i ekonomiczny sposób pakowania żywności, który doskonale się sprawdza w podróży, czy na wakacjach. Obok konserw, żywność pakowana próżniowo jest najbardziej popularną formą przedłużania ważności produktów. Dzięki niewielkim rozmiarom są praktyczne w użyciu.