Miód jest słodkim produktem wytwarzanym przez pszczoły, poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin. O jego cudownych właściwościach słyszymy od stuleci, ponieważ ludzkość używa go już od starożytności. Jednak w czasach pierwszej wojny światowej na rynku pojawił się miód sztuczny. Czy ma on jakieś korzystne właściwości?

Dlaczego warto kupować sztuczny miód?

miód sztucznyW dużym uproszczeniu miód sztuczny powstaje poprzez rozkład cukrów z dodatkiem odpowiednich kwasów. Dzięki temu uzyskujemy płynną konsystencję o słomkowym kolorze do złudzenia przypominającą naturalny miód. Produkt nie posiada jednak tych samych właściwości, co miód wytwarzany przez pszczoły – mimo wszystko posiada kilka ciekawych zastosowań. Syntetyczny odpowiednik organicznej słodkiej substancji nie krystalizuje się, pomimo upływu czasu. Dzięki temu jest to idealny produkt wykorzystywany w cukiernictwie i dodawany do różnych wypieków. Dodatkowo miód sztuczny przedłuża trwałość pieczywa i ciast, a także zapewnia im wyjątkową wilgotność. Poza tym większość synetycznych miodów może być spożywana przez osoby na diecie wegańskiej, ponieważ w składzie nie znajdziemy produktów pochodzenia zwierzęcego. Oznacza to też, że do produkcji tego słodkiego syropu nie zostały wykorzystane żadne owady i jest to wytwór wyłącznie ludzki. Oczywistym faktem zachęcającym do korzystania ze sztucznego miodu jest jego cena – litrowy słoik naturalnego pszczelego miodu może być nawet kilkukrotnie droższy od jego syntetycznego odpowiednika.

Mimo, że sztuczny miód nie posiada tych samych wartości odżywczych, co ten naturalny, warto od czasu do czasu korzystać z niego w kuchni. Świetnie nada się do przygotowywania wegańskich sosów i ciast, a także pozwoli nam zaoszczędzić kilka złotych w kieszeni.