Wiele osób będących na diecie, regularnie spożywa płatki owsiane, ponieważ są doskonałym źródłem cennych witamin i też świetnie się komponują z wieloma produktami. Najczęściej jemy je z mlekiem, ale można także zrobić z nich ciastka.

Kto może jeść ciasteczka owsiane?

ciastka owsianeJedzenie słodyczy może się przyczynić do nadwagi i problemów ze zdrowiem. Dlatego też ważne jest świadome wybieranie słodyczy, które będą smaczne i zarazem zdrowe. Takim przykładem mogą być ciastka owsiane, które wyśmienicie smakują i mogą je spożywać dzieci. Zbilansowana dieta zakłada spożywanie samych zdrowych i wartościowych produktów, a tego rodzaju ciastka właśnie takie są. Nie ma w nich mąki pszenne, margaryny, cukru czy sztucznych dodatków. Skład mają bardzo krótki, bo zaledwie kilka produktów. Można takie ciastka kupić w sklepie ze zdrową żywnością, w wielu sklepach internetowych lub samodzielnie przygotować w domu. Podstawowy przepis na ciasteczka owsiane posiada w całości lub zmielone płatki owsiane, jajko, masło, miód lub jego zamiennik i odrobinę proszku do pieczenie albo sody oczyszczonej. W zależności od upodobań, do ciastek można dodać orzechy, kakao, wiórki kokosowe czy nawet płatki jaglane. Jeżeli zależy nam, aby ciasteczka były bardziej miękkie, to najlepiej dodać do ciasta rozgniecionego banana. Średnio jedno ciastko owsiane zawiera maksymalnie dwadzieścia kalorii, więc można je spożywać bez wyrzutów sumienia nawet na diecie. Żeby zachowały na długo świeżość, to najlepiej trzymać je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Tego typu ciasteczka z powodzeniem mogą konkurować z tradycyjnymi kruchymi, gdyż w smaku są wyśmienite, są pożywne i mało kaloryczne. Mogą być świetną przekąską w ciągu dnia lub smacznym poczęstunkiem dla niezapowiedzianych gości.