Ostatnimi czasy coraz częściej możemy usłyszeć o wprowadzaniu coraz to nowszych rozwiązań w życiu codziennym, które mają zmniejszyć skalę zanieczyszczeń i szkodliwych działań skierowanych w środowisko. Równie szerokie zainteresowanie spotkało zastosowanie i wprowadzanie w lokalach i do sklepów słomek ekologicznych. 

Szeroki wybór wśród słomek biodegradowalnych

słomki biodegradowalnePlastikowe słomki towarzyszą wielu z nas na co dzień. W wielu lokalach gastronomicznych do zimnego napoju automatycznie dodawana przez obsługę zostaje właśnie słomka. Dziś wiemy jak bardzo szkodliwy wpływ na nasze środowisko ma plastik, dlatego UE od 2021 roku ma zamiar wprowadzić zakaz dotyczący używania słomek plastikowych. Całe szczęście nie spotyka się on z wieloma głosami sprzeciwu co może świadczy o wysokiej świadomości zagrożenia środowiska w społeczeństwie. Na miejsce słomek plastikowych pojawiło się jednak wiele nowych rozwiązań, w żaden sposób nie szkodliwych dla naszej planety. Wśród nich spotkać możemy wielorazowe, takie jak szklane, papierowe czy bambusowe. Równie popularne stały się słomki biodegradowalne takie jak na przykład wykonane z makaronu, mączki ryżowej czy pszenicy. Jest to rozwiązanie jednorazowe, jednak w porównaniu do plastiku ta cecha w żaden sposób nie wpływa niekorzystnie na nasze środowisko. Dzięki zastosowaniu ekologicznych słomek możemy zmniejszyć zanieczyszczenie wód, a co za tym idzie uratować wiele żyć, których środowiskiem naturalnym jest właśnie woda. Być może dla wielu jest to nic nie znaczące działanie, jednak suma takich małych proekologicznych rozwiązań może ocalić naszą przyrodę. 

Plastikowe słomki coraz częściej zaczynają znikać z lokali gastronomicznych. Nawet jeśli wielu właścicieli nie jest do końca przekonanych o tym rozwiązaniu, warto wziąć pod uwagę, że stosując ekologiczne rozwiązania w restauracji zyskujemy uznanie klientów.