Przystosowując istniejący budynek do hodowli świń, bądź zlecając stworzenie projektu na nową chlewnię należy trzymać się wytycznych stworzonych przez lekarzy weterynarii i zootechników. Zapewnią one zachowanie odpowiedniego poziomu dobrostanu dla odchowywanych zwierząt.

Cechy dobrego kojca dla macior i tuczników

kojec porodowy dla maciorSzczególną uwagę należy poświęcić projektowaniu chlewni nastawionej na odchów macior. Niezbędne będzie zbudowanie bezpiecznych i wygodnych miejsc dla zwierząt w ciąży. Dobry kojec porodowy dla macior musi spełniać pewne kryteria. Przede wszystkim musi znaleźć się tam wystarczająca ilość ściółki bądź miękka wykładzina, by rodząca locha ani nowo narodzone prosięta nie doznały podczas porodu urazów. Równie ważne jest zapewnienie maciorze dostępu do wody i pokarmu oraz ustalenie, jaka temperatura w obiekcie nie pozwoli zwierzęciu na doznanie hipotermii bądź hipertermii. Należy również unikać przeciągów w hali dla loch prośnych i karmiących młode. Kojec należy podzielić w ten sposób, aby część przeznaczona dla prosiąt była oddzielona od miejsca dla maciory. Pozwoli to na wygodny dostęp do sutków dla każdego z młodych, a także zapobiegnie często zdarzającemu się w niepodzielonych zagrodach przygniataniu noworodków przez lochę. Wydzielona strefa, w której stale przebywają młode daje również możliwość zastosowania w niej promiennika podczerwieni, by dogrzać prosięta, których zapotrzebowanie na ciepło jest znacznie wyższe, niż dorosłego osobnika. W przypadku tuczników odchów jest mniej problematyczny.

Na wyspecjalizowane w tej dziedzinie fermy trafiają warchlaki odsadzone od matek, a utrzymuje się je w kojcach o obsadzie zależnej od wieku i masy ciała. Zagęszczenie do pięćdziesięciu sztuk na jedną zagrodę pozwala na dobry dostęp każdej sztuki do pokarmu i wody.