Pizza to potrawa uwielbiana zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Ta włoska jest na cienkim, chrupkim spodzie, a bazę sosu stanowią świeżo zerwane, doprawione aromatycznymi przyprawami pomidory. Jeżeli chodzi o wybór sera to Włosi wykorzystują w tym wypadku mozzarellę, której nie trą, a kroją w małe kostki. Następnie rozrzucają ją po wcześniej zagniecionym cieście. 

Charakterystyka pizzy włoskiej

mega pizza poznańWłosi słyną z robienia rozpływającej się w ustach pizzy. Tradycyjnych przepisów na nią jest sporo, ponieważ każdy region posiada swoje skrywane receptury. Pizzę włoską najogólniej podzielić można na dwa rodzaje, są to: rosa i bianca. Spód rosy wyłożony jest sosem pomidorowym, natomiast w biance jest on jedynie skropiony oliwą. Ponoć najlepszą pizzę bianca można zjeść w Rzymie. Najpopularniejszymi smakami pizzy włoskiej są: królowa pizzy, czyli klasyczna margherita z mozzarellą, oregano i bazylią, capriciosa  – z szynką crudo, mozzarellą oraz pomidorami, a także pizza funghi, w której to kluczowym dodatkiem są pieczarki. Oczywiście pizzę włoską można przygotować samodzielnie w domu, jednak warto wcześniej wybrać się do jednego z lokali, aby sprawdzić jak powinna smakować, a także wyglądać mega pizza Poznań to miasto, w którym znajdziesz wiele wyśmienitych pizzerii. Czerpią one wiedzę z rozwiązań kulinarnych stosowanych przez Włochów, a jedną z kluczowych zasad stosownych przez pizzaiolo, czyli profesjonalnego piekarza pizzy, jest stosowanie od 3 do 5 składników. Dodatkowo ważne jest korzystanie ze świeżych, dobrej jakości produktów. Kuchnia włoska cechuje się prostotą, a więc do przygotowania ciasta na pizzę wystarczą: mąka, woda, drożdże, oliwa oraz szczypta soli. Należy również pamiętać, że pizzy włoskiej nie polewa się ketchupem ani żadnym sosem np. czosnkowym. 

Pizza włoska stanowi smaczne oraz szybkie rozwiązanie na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi czy też weekendowy wieczór filmowy. W odróżnieniu od jej wersji spolszczonej jest mniej tłusta, a także zawiera mniej składników. Podczas jej przygotowania należy przede wszystkim postawić na jakościowe oraz świeże produkty.