Część sezonowej żywności wymaga specjalnych warunków przechowywania, aby zachowały swoje wartości odżywcze i nie uległy pognieceniu, czy szybkiemu zepsuciu. Rolnicy po zbiorach, warzywa pakują do dużych skrzynek, z których maszyna, albo zatrudnieni pracownicy wybierają uszkodzone sztuki, a resztę dzielą na mniejsze porcję przeznaczone do handlu.

Co jest pakowane do jednorazowych opakowań?

opakowania jednorazoweCebula, marchew, czy ziemniaki nie wymagają specjalnych miejsc do przechowywania, bo najczęściej są sprzedawana na targach i placach z dużych, drewnianych skrzynek na kilogramy. Małe warzywa i owoce, takie jak truskawki, maliny, pomidorki koktajlowe, czy owoce kiwi, muszą być zapakowane w małe pojemniki, w których się nie pogniotą. Najczęściej opakowania jednorazowe służą do sprzedawania odważonej, mniejszej ilości produktów spożywczych, bo przecież nikt nie kupuje malin na kilogramy tylko na gramy. Małe, plastikowe opakowania o gramaturze dwustu, bądź trzystu gramów idealnie się nadają, bo mają kształt miseczki, z której nie wypadają owoce. Takie pojemniki służą nam tylko raz, ponieważ po przyjściu do domu, wyciągamy z nich zawartość i opakowanie ląduje w kosztu na śmieci. Są wykonane z trwałego i elastycznego tworzywa PET, które jest dopuszczone do kontaktu z żywnością. Mogą posiadać małe dziurki po bokach w celu zapewnienia odpowiedniego przepływu powietrza pomiędzy małymi owocami, czy warzywami. W takich warunkach mogą być przechowywane nawet parę dni, bez obaw o ich jakość i wygląd.

Zakup pojemników jednorazowych zazwyczaj odbywa się hurtowo, ponieważ są sprzedawane w dużych paczkach po sto lub tysiąc sztuk. W zależności od asortymentu jaki się w nich znajdzie, dobieramy odpowiedni rozmiar, ponieważ znajdziemy na rynku okrągłe, kwadratowe, a nawet podłużne opakowania na żywność.