Każdy zakład musi być wyposażony w odpowiednią liczbę pomieszczeń. Przede wszystkim musi być określone miejsce, w którym przeprowadzane będą wszelkiego typu działania związane z profilem zakładu. Inaczej będą funkcjonowały fabryki, w których produkowana jest żywność a inaczej takie, gdzie przykładowo robione są produkty z plastiku czy metalu.

Produkcja na halach magazynowych

hale magazynowe produkcjaZakłady produkujące żywność muszą posiadać miejsce, w którym przyjmują surowiec, z którego później produkują gotowe asortymenty. Jednak zakład o każdym profilu działalności musi posiadać miejsce, w którym będzie przechowywał wyprodukowane rzeczy. Hale magazynowe produkcja powinna posiadać dostosowane do swoich bieżących potrzeb. Jeśli mówimy dalej o żywności, musi to być pomieszczenie o odpowiedniej temperaturze, w której towar nie będzie narażony na przykład na przegrzanie, które wywołuje wady jakościowe gotowych produktów. Kolejną domeną zakładów produkujących żywność jest to, że towar, który jest przewożony na magazyn musi w niedługim czasie z niego wyjechać więc to przechowywanie nie jest długie w odróżnieniu od zakładów, które mają produkty nie do jedzenia, które to właśnie w takich halach magazynowych mogą być przetrzymywane bardzo długi okres czasu. Oczywiście hale magazynowe podlegają również wyrywkowej kontroli na wszelkich audytach. Musi więc być w nich zachowany porządek oraz wszelkie zasady BHP- przykładowo, jeśli magazyn ma wysoki skład, obowiązkowo w wyposażeniu muszą być kaski.

Domeną każdego zakładu jest wystarczająca ilość miejsca do manewrowania ze wszelkimi praktykami, jakie ma do wykonania. Każdy zakład musi posiadać też projekt technologiczny, na którym wszelkie pomieszczenia powinny być dokładnie zaznaczone i oczywiście opisane.