Nie wszystko to, co wydaje się być zdrowe, jest takie w rzeczywistości. Wystarczy poczytać dokładniej etykiety chociażby jogurtów dostępnych na półkach sklepowych, aby przekonać się jak wiele cukru potrafi się w nich kryć. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z ich jedzenia!

Prosty przepis na jogurty domowe

jak samemu zrobić jogurtCoraz więcej produktów jest zdrowych tylko z pozoru i niestety dotyczy to także jogurtów naturalnych, które dostępne są w supermarketach. Nie oznacza to jednak, że musimy się z nimi pożegnać chcąc odżywiać się zdrowo, bowiem taki jogurt każdy z nas może w prosty sposób przygotować w zaciszu domowych. Jak samemu zrobić jogurt? To bardzo proste! Mleko należy podgrzać do temperatury 85 stopni w celu wyeliminowania niepożądanych kultur baterii. Następnie zdejmujemy mleko z ognia i schładzamy do temperatury około 45 stopni, jeżeli nie posiadamy termometru wystarczy, że włożymy na dziesięć sekund mały palec do mleka. Jeśli mleko nie będzie nas parzyć, a będzie ciepłe, oznacza to, że osiągnęło wskazaną temperaturę. W kolejnym kroku dodajemy kultury bakterii, które możemy zakupić albo za pomocą internetu, albo oczywiście w aptece i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz wystarczy przelać jogurt do mniejszych słoików, jednak pamiętajmy aby miał on temperaturę 44 stopni niezbędną do rozwoju naszych dobrych bakterii. Następnie odstawiamy jogurt na 6 lub nawet dwanaście godzin. Im dłużej będzie on stał tym będzie gęściejszy i bardziej kwaśny.

Po upływie danego czasu wstawiamy jogurt do lodówki. Nadaje się on do spożycia maksymalnie przez pięć dni. Taki jogurt jest znacznie zdrowszy niż ten kupowany w sklepie i przede wszystkim mamy pewność, że znajduje się w nim dokładnie to, czego od jogurtu oczekujemy. Smak jogurtu jest znacznie lepszy bowiem nie posiada on w sobie sztucznych zagęszczaczy ani też cukru.