Każdy zakład produkcyjny, a zwłaszcza ten zajmujący się przemysłem ciężkim lub gastronomicznym, powinien w odpowiedni sposób zarządzać generowanymi przez siebie odpadami – zwłaszcza, jeśli cechują się one znacznym stopniem toksyczności. Jednym z najtrudniejszych w prawidłowej utylizacji typów nieczystości są ścieki. W jaki sposób poprawnie je usuwać?

Separatory a ochrona środowiska

przegląd separatorów w zakładzieAby substancje szkodliwe nie przedostawały się wraz z wodą do zwykłej kanalizacji, muszą one zostać poddane odfiltrowaniu. Do tego celu wykorzystuje się zazwyczaj specjalne urządzenia zwane separatorami. Ich zadaniem jest oddzielenie niepożądanych, toksycznych substancji od zwykłej cieczy – można zaliczyć do nich na przykład tłuszcze czy płynne metale. Oczywiście nawet najlepszej jakości separator nie będzie właściwie spełniał swojego zadania, jeśli ograniczymy się jedynie do jego zamontowania. Regularny przegląd separatorów w zakładzie i ich częste czyszczenie są obligatoryjne, jeżeli naprawdę zależy nam na postawie proekologicznej. Urządzenia te można doprowadzić do porządku samodzielnie, ale większość firm korzystających z nich decyduje się na zlecanie tego zadania osobom zewnętrznym. Istnieje kilka rodzajów systemów filtrujących a każdy z nich dedykowany jest konkretnej gałęzi produkcji, tak więc przedsiębiorstwo gastronomiczne zaopatrzy się w separator tłuszczów, zaś stacja paliw w ten przewidziany do oddzielania substancji ropopochodnych.

Dzięki prawidłowemu użytkowaniu urządzeń separacyjnych płynne odpady toksyczne nie przedostają się do ścieków komunalnych i tym samym nie mogą skazić takich elementów środowiska naturalnego jak woda czy gleba. Mając na uwadze to oraz kwestie związane z własnym zdrowiem, przedsiębiorcy nie powinni wahać się odnośnie do opłacalności zakupu sprzętu filtrującego.